Znanstvenici objasnili misteriozni fenomen deja vu?
Ilustracija: Shutterstock

JESTE li ikada imali čudan osjećaj da ste već doživjeli nešto što ste zapravo vidjeli prvi put u životu? Ako je odgovor da, onda ste iskusili misteriozan fenomen deja vu koji već desetljećima zbunjuje znanstvenike.

Stručnjaci su još krajem 19. stoljeća ponudili neke odgovore na pitanje što uzrokuje deja vu, što na francuskom znači “već viđeno”. Smatrali su da se možda radi o mentalnoj bolesti ili poremećaju pamćenja, no sve je stalo na hipotezama. Tek se nedavno ovaj fenomen počeo ozbiljno istraživati u znanstvenom smislu.

Prelazak s paranormalnog na znanstveno

Početkom 2000-ih, kognitivni psiholog Alan Brown odlučio je napraviti pregled svih dosadašnjih analiza, istraživanja ili proučavanja ovog tajanstvenog fenomena.

Mnoga objašnjenja su imala prizvuk paranormalnog, odnosno oslanjala su se na moguća iskustva iz prošlog života ili nadnaravne mentalne sposobnosti. No, ponegdje se radilo i o znanstvenom pristupu, studijama u kojima su se provodile ankete i ispitivalo ljude o njihovim iskustvima s deja vuom.

Brown je nakon pregleda anketa ustvrdio da otprilike dvije trećine ljudi u nekom trenutku svog života doživi ovo neobično iskustvo te da je glavni okidač za deja vu određeno mjesto, a zatim razgovor, piše Conversation.

Također je proučavao medicinsku literaturu o mogućoj povezanosti između deja vua i nekih tipova napadaja. Brownovo istraživanje je ozbiljnije pogurnulo ovaj fenomen u znanstvenu sferu i poslužilo drugim znanstvenicima da osmisle eksperimente za istraživanje deja vua, navodi kognitivna psihologinja Anne Cleary s Državnog sveučilišta Colorado.

Znanstveno testiranje deja vua

Cleary i njeni kolege su, potaknuti radom Alana Browna, počeli provoditi eksperimente s ciljem testiranja hipoteza o mogućim mehanizmima koji stoje iza ovog neobičnog iskustva.

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.